Zupa krem z pora
Zapraszam na bardzo prostą i mega smaczną zupę krem z pora. Z jej przygotowaniem poradzi sobie z pewnością każdy. Dodatkowo do jej zrobienia nie potrzebujesz długiej listy składników. Tak naprawdę wystarczą tylko por, ziemniaki, czosnek i podstawowe przyprawy. Zupa z pora jest pyszna, bardzo kremowa i rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. U nas w domu gości dość często, ponieważ to moja ulubiona zupa krem. Jak już kiedyś wspominałam bardzo lubię por i mój mąż na szczęście też. 🙂 Krem z pora polecam podawać z grzankami z pieczywa oraz dekoracyjnymi krążkami pora.
Składniki na zupę krem z pora:
3 duże pory (po obraniu około 500 g)
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 szklanki bulionu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Por dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy niepotrzebne zielone liście, pozostawiając jedynie białą i jasnozieloną część. Następnie pory przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek natomiast kroimy w plasterki.
2. W dużym garnku, w którym będziemy gotować zupę roztapiamy masło. Dodajemy czosnek oraz por. Całość podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki. Do garnka wlewamy 3 szklanki bulionu, czyli 750 ml.
3. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy jedną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie zupę miksujemy na gładki krem za pomocą ręcznego blendera i ponownie stawiamy na gaz, aby ją zagotować. Krem z pora próbujemy, być może będzie potrzebna jeszcze odrobina soli lub pieprzu do smaku. Zupę krem z pora najlepiej podawać z grzankami z pieczywa. Smacznego!