Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński jadłam po raz pierwszy, będąc z mężem u znajomych. Bardzo nam smakowało, zapytałam więc o przepis i postanowiłam sama przygotować tą pyszną zupę w domu. Barszcz jest rozgrzewający, a przez dodatek fasoli i ziemniaków – pożywny. I bardzo aromatyczny! Naprawdę polecam, ja na pewno będę wracać do tego przepisu 🙂
Składniki na barszcz ukraiński:
4 żeberka wieprzowe
5 ziemniaków
4 duże buraki
150 g fasoli białej
1/4 główki kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka octu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
Opcjonalnie: śmietanka 18% do zabielenia
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa obieramy. Buraki, ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, gdy już się zeszkli dodajemy starte warzywa (marchew, seler i pietruszka), dolewamy 1/2 szklanki wody i warzywa dusimy pod przykryciem. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kosteczkę buraki oraz 2-3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy żeberka i gotujemy około 30 minut. Dodajemy pozostałe warzywa, fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości. Barszcz doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i majerankiem. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Jeden komentarz
Zuza
jedna z moich ulubionych zup 🙂