botwinka
obiad

Zupa botwinka

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa. Gdy w sklepach i na straganach pojawiają się młode buraczki, grzechem byłoby ich nie wykorzystać w celu przygotowania tej pysznej zupki.  Botwinka to bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna zupa. Można ją podawać z ziemniaczkami smażonymi, puree ziemniaczanym, jajkiem a nawet z chlebem. Moją botwinkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem, ponieważ w takiej wersji lubimy ją najbardziej. A Ty z czym podajesz zupę botwinkę?

Składniki na zupę botwinkę:
bulion
2 ćwiartki z kurczaka
2 i 1/2 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, świeżo zmielony pieprz
dodatkowo
2 większe pęczki botwinki z buraczkami
2 marchewki
4 ziemniaki
pęczek koperku
1 łyżeczka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki śmietanki 30 %
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku

botwinka 2

Przygotowanie:
1. Bulion: Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do większego garnka. Warzywa obrać, umyć i dołożyć do garnka w całości. Do garnka dolać wody, tak aby przykryć mięso i warzywa – około 2,5 litra wody. Dodać płaską łyżeczkę soli, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego oraz opaloną na palniku cebulę, dzięki temu nasz bulion nabierze wyrazistego koloru, a i jego smak będzie lepszy. Garnek postawić na większym palniku i zagotować. Z gotującego się rosołu zdjąć szumowiny. Następnie zmniejszyć moc palnika i bulion gotować przy uchylonej pokrywie przez 1,5-2 godziny. 
2. Bulion przecedzić przez sitko. Botwinkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Liście z łodygami posiekać, a młode buraczki obrać i pokroić w pół talarki. Botwinkę przełożyć do garnka z bulionem. Zupę ponownie postawić na gazie. Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę. Warzywa dołożyć do gotującej się zupy. Garnek przykryć pokrywą i gotować botwinkę na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie – około 15 minut. Po tym czasie dodać po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz doprawić zupę świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Do zupy dodać również 2-3 łyżki soku z cytryny. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do zupy.
3. Na koniec do osobnej miseczki dodać łyżeczkę mąki oraz cztery łyżki śmietanki 30%. Wymieszać i połączyć z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i następnie przelać do garnka. Zupę zagotować i podawać. Smacznego! 😉

zupa botwinka 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *