obiad

Naleśniki z porem i pieczarkami

Naleśniki z porem i pieczarkami to super pomysł na bezmięsny obiad. Mięsożerca pewnie powie 'obiad bez mięsa, to nie obiad’, jednak naleśniki z porem i pieczarkami są sycące, treściwe i mega smaczne. Uwierzcie mi, można się nimi najeść. 😉 Naleśniki chyba jadł i smażył każdy, więc każdy z łatwością sobie poradzi z przygotowaniem tego dania. Placki usmażyłam dzień wcześniej, część zjedliśmy na kolację – na słodko, z dżemem, a część na wytrawnie z porem i pieczarkami. Jak już miałam usmażone naleśniki to pozostało mi przygotowanie farszu i złożenie naleśnikowych kopert. W kilka chwil obiad był gotowy i wszyscy zajadali ze smakiem, takie to było pyszne! Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad, to szczerze polecam naleśniki z porem i pieczarkami.

Składniki na naleśniki z porem i pieczarkami:
naleśniki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
farsz
250 g pieczarek
2 pory (około 400 g)
3 łyżki serka Almette ze szczypiorkiem
100 g startego sera żółtego
sól, świeżo zmielony pieprz

szklanka o pojemności 250 ml

naleśn 1iki z porem i pieczarkami

Przygotowanie:
1. Do miski wlać szklankę wody gazowanej oraz szklankę mleka. Wbić dwa jajka i dodać szczyptę soli. Zmiksować. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę, stale miksując. Na koniec do ciasta naleśnikowego dodać trzy łyżki oleju. Ponownie wymieszać.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju i nałożyć chochlą porcje ciasta. Ciasto rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażyć na z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki zdjąć na talerz i zostawić do ostudzenia.
3. Przygotować farsz. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażać je na patelni, aż odparuje nadmiar wody. Pory umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w pół talarki. Por przełożyć na patelnię. Warzywa podsmażać przez 2-3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i zostawić do ostudzenia. Dodać trzy łyżki serka Almette i dokładnie wymieszać.
4. Na środku każdego placka nałożyć po dwie łyżki farszu i posypać startym, żółtym serem. Naleśniki zawinąć w kopertę, składając boki do środka. Naleśniki podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
5. Jeśli szukasz więcej przepisów z wykorzystaniem pora, to polecam kurczaka duszonego w porach. Ten przepis cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.

naleśniki z porem i pieczarkami 5
naleśniki z porem i pieczarkami 3


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *