szakszuka z cukinią główne
obiad,  śniadanie i kolacja

Szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią to jajka w towarzystwie warzyw takich jak pomidory, papryka, cebula oraz cukinia. Szakszuka jest bardzo prosta do zrobienia wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć, wbić jajka i dusić pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Szakszuka z cukinią to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Jest to świetna alternatywa dla kanapek. Często u nas w domu gości w weekend, kiedy mam więcej czasu na zrobienie pysznego śniadania. Jednak tym razem moją szakszukę podałam na bardzo szybki obiad ze świeżym pieczywem. Polecam.

Składniki na szakszukę z cukinią:
3 jajka
1 mała cukinia
1 cebula
1 żółta papryka
2 pomidory malinowe
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki ostrej 
natka pietruszki do dekoracji

szakszuka z cukinią 1

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni razem z drobno posiekanym czosnkiem. Cukinie, paprykę i pomidory myjemy. Z cukinii oraz papryki usuwamy gniazda nasienne, a następnie warzywa kroimy w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, to dodajemy do niej pokrojoną cukinię oraz paprykę. Podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej wcześniej jest je sparzyć wrzątkiem) i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię. Warzywa podsmażamy, aż nadmiar wody odparuje, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy po pół łyżeczki bazylii, ziół prowansalskich oraz papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy.
2. Następnie na patelni robimy trzy wgłębienia i w te miejsca kolejno wbijamy jajka, staramy się nie naruszyć żółtka. Danie dusimy pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną. Zawartość patelni posypujemy posiekaną natką pietruszki. Szakszuka z cukinią najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 😉 Smacznego!

szakszuka z cukinią 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *