zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
obiad

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to smaczny pomysł na rodzinny obiad!  Jeśli szukacie przepisu z wykorzystaniem mięsa mielonego to idealnie trafiliście! 🙂 Naleśniki faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, posypane tartym serem są naprawdę obłędnie pyszne i z pewnością Wam zasmakują. Oczywiście do farszu możecie użyć waszych ulubionych warzyw, ja użyłam cebuli, papryki, pomidorów i kukurydzy – bo akurat to miałam pod ręką. Polecam również przepis na lasagne bolognese.  

Składniki na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym:

Naleśniki (8 szt.):
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju

Farsz z mięsa mielonego:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1 puszka pomidorów 
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka sosu sojowego
imbir, gałka muszkatołowa, rozmaryn, sól, pieprz

Dodatkowo: około 150 g tartego sera

zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od usmażenia naleśników. Do miski wbijamy jaka, dodajemy szczyptę soli, wlewamy mleko oraz wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania puszystej masy. Porcjami wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, cały czas miksując. Na końcu do ciasta dodajemy olej i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą chochli nakładamy porcję ciasta, kształtując duży placek. Naleśniki smażmy z obu stron na rumiany kolor, zdejmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
2. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie farszu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Mięso mielone smażymy na patelni, aż lekko się zarumieni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Do mięsa przekładamy warzywa i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. 
3. W osobnym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aby nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy według uznania, ja lubię dość ostry i intensywny smak. 
4. Na naleśnik nakładamy łyżeczkę sosu beszamelowego i równomiernie rozprowadzamy. Następnie nakładamy mięsny farsz i zawijamy jak kopertę. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i układamy mięsne koperty. Całość posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 20 minut. Smacznego!

zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *