Rogaliki – 3 składniki!
Rogaliki – 3 składniki! Aż trudno uwierzyć, by zrobić tak pyszne rogaliki wystarczą tylko 3 składniki! Dodatkowo, nie używamy drożdży, więc nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie! Mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy i gotowe! Prawda, że proste? Mi osobiście baaaaaardzo przypasowały! Do kawki w sam raz 😉
Składniki na ciasto (ok. 20 szt.):
3 szklanki* mąki pszennej typ 450
1 szklanka* gęstej śmietany 18%
250 g margaryny lub masła
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowo:
jajko (do posmarowania rogalików)
nadzienie (ja akurat miałam dżem truskawkowy, lecz może być każda inna konfitura, budyń bądź nutella)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Po upływie tego czasu, rozwałkujemy je i wycinamy trójkąciki, z których będziemy lepić rogaliki. Do środka nakładamy nadzienie, zawijamy, układamy na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały ładny złocisty kolor. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem! Wyglądają smakowicie i tak smakują 🙂
komentarzy 28
Anonimowy
A zamiast margaryny może być masło?
ewa mama
bez jajek ?
KulinarnePrzeboje.pl
Ja robię z masłem i jest OK 😀
barbara
Bez jajek
Anonimowy
wyszły pyszne 🙂 tak łatwe ,że moja 8 lenia córka sam je zrobiła 🙂 polecam 🙂 u nas wersja z owocami 🙂
Unknown
Rogaliki rewelacyjne ! Mnie smakowały najlepiej na drugi dzień , załapałam sie na dwie ostatnie sztuki ????
Anonimowy
Wyszły mi strasznie krzywe, jakie trójkąty wycinać?
Anonimowy
Bardzo pyszne rogaliki wyszły. Sprawdzone w 100 % na pewno każdemu wyjdą.
Anonimowy
Witam właśnie robię rogale już minęło 30 minut a ciasto jest miękkie klei się i nie da.sie rozwałkować co robić teraz
Unknown
Dodać trochę mąki
Agusiax
Rogaliki wyszły rewelacyjne,kruche.Ciasto podobne do ciasta francuskiego,przepis zagosci u mnie na dłużej.Ciasto jest tak uniwersalne,że można pasztecki lub mięso w nim zrobić.Pomysłów jest dużo.Dziękuje za pzepis
Znajoma
Kładziemy talerz na rozwałkowane ciasto wycinamy koło i dzielimy na osiem trójkątów wtedy będę wszystkie równe
Anonimowy
Zaraz będę robić rogaliki 🙂 jestem poczatkująca, czy jesli do srodka wsadzę kostkę czekolady to ona sie nie wyleje? 🙂
Anonimowy
w piekarniku gazowym troszkę balde od góry wychodzą i ja trzymałam ok 30 minut na 4-5 poziomie temperatury piekarnika. Bez cukru, ale w smaku są OK. Warto spróbowac.
Unknown
Bardzo dobre 🙂 jednak następnym razem dodam trochę cukru do ciasta.
Anonimowy
Ja zamiast smietany dalam yogurt grecki i byly super
Unknown
Pycha! Super przepis
Basia
Hmmm podobno zrobilam je wczoraj. Wyszlo ich okolo 30szt bo robilam mniejsze, z powidlami sliwkowymi. Pisze podobno bo dziwnie zniknely. Nikt sie nie przyznaje ze zjadl. Znikaly nawet cieple. Pyszne bylo
Anonimowy
Są pyszne….u Mnie robione co drugi dzień ….
Anonimowy
Sa fenomenalne wpisuje do moich stalych przepisow ,ktore robie.Szybkie, tanie, przepyszne i moge jesc jako diabetyk.Musze wyprobowac jakie wyjda mi z nadzieniem pierogowym (kapusta z grzybami).
Anonimowy
Naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia. 🙂
Zuzka
fajne, moja mama robi takie też z 3 składników: w tych samych ilościach:mąka, margaryna, twaróg, ugnieść, schłodzić, rozwałkować, ale parę razy złożyć a potem to już tak samo jak u ciebie, można też zrobić wytrwane ciastka bez nadzienia, albo z ostrym serem na górze itp
Anonimowy
Tez mialam to samo.Za porada mojej mamy uzylam twardej marmolady,z biedronki.Wysmienite !!!
Mon031084
Zamiast margaryny i śmietany można dodać serek homogenizowany waniliowy i maslo,ja dodaje.Robie je od lat
, są pyszne.
Unknown
Bardzo dobre no i szybko się robi
Ewaewunia
A czy pieczemy z termoobiegiem czy tylko góra dół?
Agnieszka
Ja piekłam bez termoobiegu, góra-dół, 190 stopni
Krystynak12
Są pyszne robię z powidłami lub z nutellą. Robię też w kształcie grzebyków bo rogaliki mi nie wychodzą. Cukier do środka zbędny wystarczy obficie popudrowac pudrem z wanilia