ciasto z porzeczkami na maślance
ciasta i desery

Ciasto z porzeczkami na maślance

Sezonowe ciasto z porzeczkami na maślance to pyszne i wilgotne ciasto, które zrobisz w dosłownie kwadrans i to w jednej misce! Ciasto z porzeczkami jest bardzo proste w przygotowaniu, poradzą z nim sobie nawet osoby, które zaczynają swoją przygodę w kuchni. Smaki idealnie się równoważą, słodkie ciasto i kruszonka jest przełamana przez kwaśne porzeczki. Uwielbiam takie ciasta, gdzie mogę korzystać z sezonowych owoców. Ciasto z porzeczkami na maślance jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, polecam wypróbować ten przepis, póki są porzeczki.

Składniki na ciasto z porzeczkami na maślance:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 szklanka czarnych porzeczek
kruszonka
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z porzeczkami na maślance 2

Przygotowanie:
1. Jajka i maślankę wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Porzeczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Oddzielamy owoce od gronek, a następnie przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce wycieramy przy użyciu ręczników papierowych.
3. Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy pół szklanki oleju i szklankę maślanki. Mieszamy. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dalej mieszamy, tylko do połączenia się wszystkich składników.
4. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Na ciasto układamy porzeczki. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki. W osobnej miseczce mieszamy dwie łyżki masła, cztery łyżki mąki oraz dwie łyżki cukru. Składniki dokładnie łączymy za pomocą rąk i gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto z porzeczkami na maślance wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto z porzeczkami na maślance 3
ciasto z porzeczkami na maślance 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *