szakszuka
śniadanie i kolacja

Szakszuka – Twój pomysł na śniadanie

Szakszuka jest to danie kuchni tunezyjskiej. Główne składniki to jajka, cebula, pomidory i opcjonalnie papryka. Idealnie sprawdza się na szybkie śniadanie lub kolację 😉 Najlepiej mi smakuje z świeżutkim pieczywem prosto z pieca 😉

Składniki na szakszukę:
1 średnia cebula
2 duże pomidory
3 jajka
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. W międzyczasie pomidory nacinamy przy szypułce, żeby łatwiej było je obrać ze skórki. Następnie zalewamy je wrzącą wodą i zostawiamy na chwilę. Teraz ściągamy z nich skórkę i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Całość dusimy do momentu odparowania wody, czyli około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, a następnie wbijamy 3 jajka. Smażymy do momentu ścięcia się jajek. Polecam ze świeżym pieczywem 😉 Smacznego!

szakszuka

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *