surówka z młodej kapusty
surówki

Surówka z młodej kapusty

Szukasz jakiegoś przepysznego dodatku do obiadu? Trafiłeś znakomicie, ponieważ przedstawiam mój najlepszy i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty z dodatkiem marchewki oraz koperku. Taka wiosenna surówka pasuje zarówno do ryby, kotleta schabowego, jak i dań z grilla, jest wprost uniwersalna. Robi się ją błyskawicznie i znika w mgnieniu oka. 🙂 

Składniki na surówkę z młodej kapusty:
1/2 główki młodej kapusty
2 marchewki
pęczek koperku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

surówka z młodej kapusty 3

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, następnie myjemy ją pod bieżącą wodą i wycieramy przy użyciu ręczników papierowych. Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. 
2. Marchewkę obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do wcześniej przygotowanej kapusty. Koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy. Łączymy z pozostałymi warzywami i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy po pół łyżeczki soli oraz cukru oraz szczyptę pieprzu do smaku. Wlewamy cztery łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz dwie łyżki soku z cytryny. Surówkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, dzięki temu kapusta nam zmięknie i smaki się przegryzą. Smacznego!

surówka z młodej kapusty 2

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *