Pulpety w sosie serowym
Na obiad miały być pulpety, te tradycyjne w sosie pomidorowym, jednak pech chciał, że nie miałam w domu przecieru pomidorowego. A do sklepu kawałek drogi, także trzeba było coś wykombinować, aby podać jakiś obiad i tak o to powstały pulpety w sosie serowym. Dość często robię kurczaka w sosie śmietanowo – serowym, natomiast z mięsem mielonym to nowość! Muszę wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, może lepsze niż te w sosie pomidorowym? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Składniki na pulpety w sosie serowym:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
mąka do obtoczenia klopsów
Dodatkowo:
kostka rosołowa
200 g serka topionego
1/2 szklanki mleka
200 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka kurkumy
opcjonalnie: mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk do uzyskania jednolitej masy. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki rzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej i rzucamy pulpety, smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem (tak aby przykrył pulpety) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy mleko oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony, mieszamy łyżką, aż serek się rozpuści. Następnie wlewamy śmietankę, nasz sos doprawiamy kurkumą. Do sosu przekładamy pulpety oraz szklankę bulionu. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Jeden komentarz
Anonimowy
Bardzo dobre pulpeciki.Wlaśnie zrobiłem.Fajny przepis.Polecam.