Gulasz drobiowy z ciecierzycą
Muszę się Wam przyznać, że ciecierzyca od niedawna gości w mojej kuchni. Wcześniej jakoś nie wiedziałem jak ją przyrządzić, aby było smacznie! Gulasz drobiowy z ciecierzycą jest moją propozycją na wykorzystanie tego produktu. Danie jest sycące, rozgrzewające i delikatnie pikantne! Wszystko wyszło wyśmienicie i taki gulasz na pewno będzie gościć w moim domu bardzo często 😉
Składniki na gulasz z ciecierzycą:
2 piersi z kurczaka
200 g ciecierzycy
2 cebule
1 czerwona papryka
2-3 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, curry
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, tak aby cieciorka była pod wodą. Zostawiamy ją na całą noc do napęcznienia. Następnie po upływie tego czasu, ciecierzycę gotujemy w tej samej wodzie z odrobiną soli przez około 40 minut. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami, a następnie kroimy w kosteczkę. Podsmażamy go na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na osobnej patelni. Paprykę myjemy, wyciągamy pestki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Ciecierzycę przekładamy do garnka, dodajemy wcześniej przygotowane mięso i warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, a następnie wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy przyprawami. Można dodać odrobinę cukru. Danie jest już gotowe do spożycia 😉
inspiracja: http://zjemto.blox.pl/2017/01/Gulasz-drobiowy-z-ciecierzyca.html