Bułeczki serowo-czosnkowe
Często będąc w sklepie zdarza mi się kupić bagietkę z masłem czosnkowym. No po prostu nie mogę się oprzeć! Postanowiłem przygotować coś, co ma bardzo podobny smak! Postawiłem na bułeczki serowo-czosnkowe! Wyszły rewelacyjnie, mięciutkie, pachnące bułeczki. Po 2 godzinach żadna się nie ostała. Chyba to czegoś dowodzi, czyż nie? Wypróbujcie sami 😉
Składniki na ciasto:
225 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej
30 g roztopionego masła
1 jajko
Składniki na nadzienie:
50 g miękkiego masła
200 g serka topionego
4-5 ząbków czosnku
pieprz, sól, zioła prowansalskie,
bazylia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżeczkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Zostawiamy je pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na placki w kształcie prostokąta i równomiernie smarujemy nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy poprzez ucieranie masła za pomocą miksera, dodajemy serki topione, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wysmarowane ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp między nimi, gdyż wyrosną. Można posmarować roztrzepanym jajkiem., dzięki temu po upieczeniu będą miały ładny, złoty kolor. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego 😉
inspiracja: http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com/2016/11/bueczki-czosnkowo-zioowe.html
komentarzy 5
Unknown
Idealne na imprezę. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Anonimowy
Ile bułeczek z tego ciasta wyszło?
Unknown
Około 20 sztuk 😉
Anonimowy
Jaki serek topiony najlepszy do tych buleczek? Chodził mi o smak 🙂
Ewa
Zrobiłam. Rewelka:)