oponki serowe
ciasta i desery

Oponki serowe

Kto powiedział, że oponki serowe można jeść tylko w Tłusty Czwartek? Można je szykować przez cały rok, jednak w Tłusty Czwartek mają mniej kalorii i można je jeść bez ograniczeń. 😉 Oponki serowe przygotujesz szybko i w prosty sposób. Wszystkie składniki należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ w przepisie nie używamy drożdży. Od razu możemy przejść do smażenia tych pyszności. Oponki serowe możesz przygotować z twarogu, używając dobrej jakości serek z wiaderka lub z serkiem mascarpone. Wybór należy do Ciebie! Ja moje oponki szykuję z serkiem mascarpone, dzięki temu wychodzą delikatne, puszyste i mega pyszne. Ta wersja smakuje nam zdecydowanie najbardziej. Bardzo polecam przygotować oponki serowe już przy najbliższej okazji, do popołudniowej kawy.

Składniki na oponki serowe:
250 g serka mascarpone
250 g mąki pszennej
2 żółtka jajek
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu
lukier cytrynowy do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dodatkowo
około 700 ml oleju rzepakowego do smażenia

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

oponki serowe 1
oponki serowe 2

Przygotowanie:
1. W średniej wielkości misce umieścić serek mascarpone i rozgnieść go widelcem. Dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać. Dodać cukier puder, śmietanę i spirytus. (Spirytus dodajemy aby oponki chłonęły mniej tłuszczu.) Wbić dwa żółtka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki o średnicy 6-7 cm wykrawać kółka. Następnie na środku wycinać mniejsze kółeczka przy użyciu kieliszka lub nakrętki (jak na zdjęciu powyżej). Kulki, które powstają po wycięciu oponki można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
3. Wybrać średniej wielkości garnek z grubym dnem. Wlać olej i ustawić średnią moc palnika. Poczekać, aż tłuszcz się nagrzeje do temperatury ok. 180 stopni. Do garnka włożyć kilka oponek, z zachowaniem odstępów, ponieważ w trakcie smażenia jeszcze urosną. Oponki smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z jednej strony. Za pomocą szczypiec obrócić oponki na drugą stronę i smażyć już krócej jak minutę. Jeśli oponki zbyt szybko się rumienią należy zmniejszyć moc palnika. Oponki serowe po usmażeniu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu oponki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
4. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać oponki. Smacznego!

oponki serowe 3
oponki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *