pałki z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
na imprezę,  obiad

Pałki z kurczaka w marynacie miodowo – musztardowej

Mam dla Was pomysł na pieczone pałki z kurczaka w marynacie miodowo – musztardowej. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, prawie robi się same, no prawie. 😉 Wystarczy jedynie zamarynować mięso, odstawić na godzinę do lodówki, a na koniec wstawić do piekarnika. Mięsko po upieczeniu jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Polecam na jutrzejszy obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. 😉

Składniki na pałki z kurczaka w marynacie miodowo – musztardowej:
8 podudzi z kurczaka
3-4 łyżki musztardy ( u mnie rosyjskiej)
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz

pałki z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej

Przygotowanie:
1. Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy je przy pomocy ręczników papierowych. Ostrym nożem nacinamy każde podudzie, tworząc w ten sposób trzy równoległe rozcięcia.
2. Mięso przekładamy do miski, oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. W osobnej miseczce mieszamy składniki marynaty, czyli: musztardę, miód, ocet winny, oliwę z oliwek oraz zioła. Marynatę wylewamy na pałki z kurczaka i dokładnie wysmarowujemy je rękoma. Miskę z mięsem owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
3. Po upływie tego czasu podudzia z kurczaka (razem z marynatą) przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (bez przykrycia). Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy funkcję grill, aby skórka kurczaka ładnie się przyrumieniła. Smacznego! 😉

pałki z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *