kruche ciasto z borówkami
ciasta i desery

Kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką jest dla fanów słodkich deserów z sezonowymi owocami 😉 Dzięki aksamitnej, delikatnej piance budyniowej można rzec, że rozpływa się w ustach. Dodatek owoców powoduje, że nie jest za słodkie, można rzec, że smak jest idealny w punkt 😉 Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy Wam się podoba? 🙂

Składniki na kruche ciasto z borówkami i lekką budyniową pianką:
5 jaj (rozmiar L)
250 g margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 szklanki borówek
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
opcjonalnie słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

kruche ciasto z borówkami

Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki, 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Następnie wbijamy żółtka (białka będą nam potrzebne do przygotowania budyniowej pianki). Ciasto dość szybko zagniatamy i dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3), zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalki na około 30 minut. Blachę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blachy ścieramy na tarce większą część ciasta, wyrównujemy delikatnie palcami i przyklepujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy się ubiją to wsypujemy cukier i proszek budyniowy, cały czas miksując. Spód ciasta wyciągamy z piekarnika i cienko smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, następnie równomiernie układamy borówki. Wylewamy pianę, a na wierzch ścieramy mniejszą porcję ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

kruche ciasto z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *