
Ciasto z borówkami
Uwielbiam domowe ciasta z sezonowymi owocami. Tym razem przygotowałam ciasto z borówkami. Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na wakacyjne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Szybki placek z borówkami jest nie tylko pyszny, ale i niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe! Ciasto z borówkami wychodzi wilgotne, puszyste i pachnące. Ten pyszny placek z borówkami znika ze stołu w mgnieniu oka i zawsze się udaje. Polecam wypróbować mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto z borówkami.
Składniki na ciasto z borówkami:
4 jajka
1 szklanka cukru – 220 g
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g borówek amerykańskich
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można je również ogrzać w misce z ciepłą wodą.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Borówki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Wyłączyć mikser. Stopniowo dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno borówki. Borówek nie wciskaj w ciasto, one i tak lekko opadną podczas pieczenia ciasta.
6. Ciasto z borówkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
7. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!


Może Ci się spodobać

Kotlety Twardowskiego
24 kwietnia, 2018
Szakszuka ze szpinakiem
16 kwietnia, 2021