domowa wędlina
śniadanie i kolacja

Schab gotowany 10 minut – domowa wędlina!

W porannym programie telewizyjnym oglądałem jak się robi domowe wędliny i nie spodziewałem się, że to może być takie łatwe! Postanowiłem więc spróbować zrobić swoją wędlinę! Postawiłem na schab gotowany 10 minut! Okazało się, że mięso jest idealne w smaku i dokładnie pasuje do kanapek 😉 Polecam każdemu spróbować!

Składniki na domową wędlinę:
1-1,5 kg schabu
2 litry wody
1/3 – 1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu
5 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu
2-3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Do przygotowania schabu potrzebny jest duży garnek, do którego wlewamy wodę. Następnie do niego dodajemy pozostałe składniki, powstałą zalewę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej schab (zalewy powinno być tyle, aby zakryć cały schab), który powinien w niej się marynować przez około 4 godziny. Następnie garnek z mięsem wkładamy na ogień i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut z zegarkiem w ręku. Po upływie tego czasu, garnek ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodniejsze miejsce na całą noc (oczywiście mięso z zalewą). Następnego dnia powtarzamy czynność. Czyli wkładamy garnek na ogień, zagotowujemy i od momentu, aż całość zacznie się gotować to gotujemy jeszcze 5 minut. Garnek ściągamy z kuchenki i zostawiamy mięso w zalewie do ostudzenia. Jak już ostygnie, to mięso jest gotowe do zjedzenia. Idealnie pasuje do domowych kanapek. 😉

komentarzy 20

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *