Wyświetlam 135 wyników
ciasto na maślance
Ciasta i desery

Błyskawiczne ciasto na maślance – zawsze puszyste i wilgotne

Istnieją takie przepisy, które raz poznane zostają z nami na zawsze — wracamy do nich po latach, ulepszamy je, dzielimy się z rodziną. Takim właśnie przepisem jest ciasto na maślance. Pierwszy raz jadłem je w dzieciństwie, gdy babcia piekła ogromną blachę „maślankowca”, zawsze z dodatkiem porzeczek z ogrodu. Smak był lekko kwaskowaty, konsystencja puszysta, a …

placuszki z serka waniliowego
Ciasta i desery

Błyskawiczne placuszki z serka waniliowego – puszyste i gotowe w 10 minut

Placuszki z serka waniliowego po raz pierwszy zrobiłam zupełnym przypadkiem – w dzień, kiedy miałam w lodówce tylko jajka, mąkę, proszek do pieczenia i jedno opakowanie serka waniliowego Danio, którego nie zdążyło zjeść moje dziecko przed wyjściem do przedszkola. Głodna i z ograniczonym czasem, postanowiłam poeksperymentować. Po mniej niż dziesięciu minutach z patelni zeszły najpuchatsze …

ciasto z truskawkami
Ciasta i desery

Pachnące latem ciasto z truskawkami – tak puszystego jeszcze nie jadłeś

Ciasto z truskawkami jest dla mnie smakiem początku wakacji – momentem, kiedy dzieciństwo pachniało wiejskim mlekiem, dojrzewającymi o zmierzchu truskawkami i świeżo pieczonym ciastem, które babcia wstawiała na chwilę „żeby tylko się zrumieniło”. Zawsze kończyło się na dokładce. Dziś mam dla Ciebie ciasto z truskawkami – szybkie i wilgotne, puszyste jak obłok i proste jak …

ciasto jogurtowe z owocami
Ciasta i desery

Uniwersalne ciasto jogurtowe z owocami – udaje się z truskawkami, malinami i śliwkami

Wilgotne, pachnące owocami ciasto jogurtowe to smak, który natychmiast przywołuje wspomnienie letnich popołudni u babci — z parującą herbatą w filiżance i z ogrodu przyniesionymi malinami lub śliwkami. W moim domu to był przepis „ostatniego ratunku”, gdy niespodziewani goście pukali do drzwi. Mama sięgała po jogurt naturalny, kilka jajek, garść sezonowych owoców i w magiczny …

malinowa chmurka
Ciasta i desery

Idealna Malinowa Chmurka – sekret chrupiącej bezy i puszystego kremu

Malinowa chmurka to jedno z tych ciast, które zawsze przyciągają uwagę – delikatne, warstwowe, pełne tekstur i wyrazistych smaków. Pamiętam, jak po raz pierwszy poczęstowano mnie tym deserem podczas rodzinnego spotkania. Ciocia, która piekła ją z precyzją cukiernika, mówiła: „Sekretem jest cierpliwość – nie możesz się spieszyć ani z bezą, ani z chłodzeniem.” Jej słowa …

tiramisu truskawkowe
Ciasta i desery

Letnie tiramisu truskawkowe bez jajek – lekka i orzeźwiająca wersja klasyka

Letnie tiramisu truskawkowe bez jajek to deser, który powstał z potrzeby połączenia włoskiej klasyki z sezonowym owocowym akcentem. Podczas wakacyjnego wyjazdu do Toskanii, znajoma Nonna poczęstowała mnie lekką, owocową wariacją na temat tiramisu – zamiast mocnej kawy i kakao, czuć było soczyste truskawki, a zamiast surowych jaj – delikatny krem mascarpone z bitą śmietaną. Ten …

ciasto z rabarbarem
Ciasta i desery

Klasyczne ciasto z rabarbarem – prosty przepis na kwaskowaty deser

Ciasto z rabarbarem to dla wielu smak dzieciństwa – zapach piekącego się kruchego spodu, unoszący się z babcinego piekarnika, i kwaśna nuta świeżo zerwanego rabarbaru. Pamiętam, jak jako dziecko pomagałem przy obieraniu łodyg – kwaśny smak w ustach łagodziłem od razu cukrem z miski. Dziś, po latach praktyki w kuchni, z rabarbaru wyczarowuję kruche ciasto …

racuchy bez drozdzy
Ciasta i desery

Puszyste jak chmurka racuchy bez drożdży – gotowe w mgnieniu oka

Racuchy mają w moim domu długą historię – to jeden z pierwszych przepisów, których nauczyła mnie babcia. Nie były to jednak klasyczne drożdżowe placuszki, które wymagają długiego wyrastania. Kiedyś, kiedy w odwiedziny do babci wpadli znajomi z sąsiedztwa, a w kuchni zabrakło drożdży, nie straciła głowy. W ciągu kilkunastu minut przyrządziła coś, co do dziś …

ciasto princessa
Ciasta i desery

Ciasto Princessa bez pieczenia – smak chrupiącego wafelka w kremowym deserze

Ciasto Princessa bez pieczenia to deser rodem z dzieciństwa – łączy w sobie delikatną kremowość budyniu, kokosa i chrupkość wafelków, które przywodzą na myśl popularną czekoladkę o tej samej nazwie. Kiedyś, odwiedzając babcię na wakacjach, zawsze miała w spiżarni kostkę masła, mleko i paczkę wafelków kokosowych, które rozkruszała i dodawała do budyniu. To właśnie ten …

banoffee
Ciasta i desery

Klasyczne Banoffee krok po kroku – jak zrobić idealny karmel?

Banoffee to brytyjski klasyk, który szturmem podbił podniebienia smakoszy na całym świecie. Historia głosi, że ciasto powstało w 1971 roku w The Hungry Monk Restaurant w Sussex. Jeden z kucharzy eksperymentował z toffi i bananami, próbując udoskonalić przepis na amerykański deser z daktylami. Rezultat? Fenomenalna kombinacja kruchego spodu, karmelu, bananów i bitej śmietany, którą pokochali …