kopiec kreta
ciasta i desery

Kopiec kreta

Kopiec kreta to pyszny i efektowny deser. Ciasto czekoladowe, banany oraz bita śmietana z kawałkami czekolady, to coś co uwielbia każdy. Kopiec kreta to ciasto idealne na każdą okazję, pięknie się prezentuje na stole i pysznie smakuje. Jest proste w przygotowaniu i mega smaczne, nie za słodkie, dla mnie w sam raz. Ciasto czekoladowe zazwyczaj piekę dzień wcześniej, ponieważ musi całkowicie się schłodzić, aby móc dalej szykować kopiec kreta. Pozostaje przygotować tylko krem śmietankowy z czekoladą i ciasto gotowe. Bardzo polecam.

Składniki na kopiec kreta:
ciasto
5 jajek
1 i ½ szklanki mąki pszennej typ 450
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
¾ szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
krem
750 ml śmietanki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
4 banany
sok z połowy cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

kopiec kreta 1
kopiec kreta 2

Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać 3/4 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki mleka. Dodać trzy czubate łyżki ciemnego kakao oraz wsypać pół szklanki cukru. Garnek postawić na gazie i podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego przestudzenia.
2. Do misy miksera wbić 5 jajek. Dodać pół szklanki cukru i ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Może to zająć nawet 10 minut.
3. Do masy jajecznej wlać zawartość rondelka i dokładnie wymieszać.
4. W osobnej misce umieścić składniki sypkie, czyli 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszać i przesypać do masy czekoladowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu i piec przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć na kratę i zostawić do całkowitego przestudzenia.
6. Po przestudzeniu odciąć górę ciasta, zostawiając 3-4 cm blat. Górę ciasta pokruszyć i odłożyć do miseczki na później. Za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążyć  jeszcze trochę ciasta na głębokość  ok. 1 cm, zostawiając wolne ranty. W powstałym wgłębieniu umieścić banany skropione sokiem z cytryny, tak jak na zdjęciu powyżej.
7. Krem: Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do bitej śmietany, dokładnie wymieszać.
8. Krem śmietanowy wyłożyć na banany i uformować kopczyk, wygładzić jego powierzchnię. Na wierzch pokruszyć pozostawione ciasto, tak aby nie było widać bitej śmietany. Kopiec kreta wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!

kopiec kreta
kopiec 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *