schab pieczony w kapuście kiszonej
obiad

Schab pieczony w kapuście kiszonej

Schab pieczony w kapuście kiszonej to rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Schab w kapuście kiszonej to niebywale proste w przygotowaniu danie. Kotlety można podsmażyć dzień wcześniej, a następnie tylko przenieść razem z kiszoną kapustą do naczynia żaroodpornego i zapiec. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane na drugi dzień. Schab w kapuście kiszonej to niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne danie, z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Mięso po upieczeniu jest idealnie kruche, mięciutkie i soczyste. Schab w kapuście kiszonej to super pomysł na niedzielny obiad, ale nie tylko. Możemy taki schab przygotować na rodzinne przyjęcie, również sprawdzi się jako danie na świąteczny stół. Zatem jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie schabu to polecam mój niezawodny przepis na pyszny schab pieczony w kapuście kiszonej. Bardzo polecam na każdą okazję.

Składniki na schab pieczony w kapuście kiszonej:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
4 łyżki smalcu
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki miodu
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku

schab-w-kapuscie-2

Przygotowanie:
1. Schab dokładnie umyć i osuszyć. Mięso pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy kotlet rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Doprawić słodką papryką i majerankiem, a następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Plastry mięsa obsmażyć na smalcu przez około 3 minuty z każdej strony. Mięso zdjąć na talerz.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy schab.
3. Do cebuli dołożyć kiszoną kapustę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przemieszać i dodać po łyżeczce majeranku i kminku oraz dwie łyżki miodu. Kapustę podsmażać przez 3 minuty, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką.
4. Piekarnik nastawić na 190 stopni funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
5. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kiszonej kapusty, następnie poukładać kotlety schabowe. Na mięso wyłożyć resztę kapusty. Naczynie przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego piekarnika (190 stopni). Schab piec przez 1 godz. 20 minut. Danie podawać z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Smacznego!

schab w kapuście kiszonej






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *