Śledzie w sosie salsa
Śledzie w sosie salsa idealnie sprawdzą się na każdej imprezie nie tylko przez to, że w ich nazwie znajduje się nazwa popularnego tańca jakim jest salsa 😉 Dodatek takich warzyw jak papryka, cebula oraz marchewka powoduje, że ta przekąska jest niebywała w smaku! Można powiedzieć nawet, że jest to zakąska idealna (jeśli wiecie o czym mówię)! Inspiracja pochodzi z bloga Gotuj z cukiereczkiem.
Składniki na śledzie w sosie salsa:
0,5 kg solonych filetów śledziowych
2 cebule
1 duża marchewka
1 papryka czerwona
3 łyżki octu
2-3 łyżki miodu
1/2 szklanki wody
słoiczek przecieru pomidorowego
(190 g)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śledzie przekładamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy je na 30 minut, żeby wypłukać je z soli. Po upływie tego czasu osuszamy je ręcznikami papierowymi i kroimy w mniejsze kawałki. Zabieramy się za przygotowanie warzyw. Marchewkę oraz cebulę obieramy. Marchewkę kroimy w cieniutkie paseczki, a cebulę w piórka. Paprykę dokładnie myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i również kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i rzucamy wszystkie warzywa. Delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy ocet, miód i wlewamy wodę. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Chłodne warzywa łączymy ze śledziami i dokładnie mieszamy. Przekładamy je do słoika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂