Buraczki w zalewie octowej! Idealne na zimę!
Do mojej kolekcji przetworów dołączają teraz buraczki w zalewie octowej! Idealne na zimę! Są lekko pikantne i pasują jako idealny dodatek do klasycznego kotleta schabowego i ziemniaków 😉 Zatem jeśli nie macie pomysłu co zrobić z buraczkami, gorąco polecam ten przepis. Z pewnością wrócicie do niego nie jeden raz 😉
Składniki na buraczki w zalewie octowej:
4 kg buraków
szklanka octu
4 szklanki wody
5 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką na wolnym ogniu do momentu, gdy będą miękkie. Potem skórka praktycznie odchodzi sama, więc je obieramy i kroimy w paseczki. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki dodajemy do garnka, gotujemy i gotowe. Następnie paseczki z buraków umieszczamy w słoikach i zalewamy wcześniej przygotowanym roztworem. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Prosty przepis, prawda? 😉 Smacznego!
komentarze 2
Anonimowy
A ze grzecznie zapytam bez pieprzu to skąd ta pikantność. ?
Unknown
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.