Domowy chleb żytni
Muszę się wam przyznać, że domowy chleb żytni był pierwszym chlebem, który upiekłem sam w domu. Miałem obawy, że coś nie wyjdzie i nie będzie tak dobrze upieczony jak z piekarni, lecz wyszło po prostu znakomicie! Skórka twarda, chrupiąca, a w środku chlebek mięciutki i wilgotny! Gorąco polecam wam ten przepis, a na pewno będziecie teraz sami piec taki właśnie o to chlebek żytni 😉
Składniki na domowy chleb żytni:
200 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej typ 2000
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
25 g drożdży
szklanka wody
Dodatkowo mąka do podsypania ciasta
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy po łyżeczce cukru i soli. Sypkie składniki mieszamy łyżką, aby dobrze się wymieszały. Następnie w chłodnej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do miski. Znowu mieszamy łyżką, by wszystkie składniki się połączyły (nie wyrabiamy ciasta ręką!) Ciasto podsypujemy mąką i zostawiamy na całą noc, by ładnie wyrosło. Jak ciasto zwiększy swoje rozmiary, to formujemy z niego kulkę. Podsypujemy mąką i zostawiamy na 2-3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do pieca nagrzanego do 240 stopni wkładamy samo naczynie żaroodporne (dzięki temu, że naczynie będzie nagrzane, to chleb nam nie popęka). Jak naczynie się nagrzeje, to wkładamy do niego chleb i pieczemy go pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie 30 minut, ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pieczemy chleb jeszcze przez 15-20 minut, aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos, to znaczy, że jest dobrze upieczony 😉
komentarze 4
Anonimowy
Super chlebek
Anonimowy
Wyglada super a czy mozna wzbogacic go ziarnami
Unknown
Domowe pieczywo jest najlepsze! 🙂
Anonimowy
to jest chleb mieszany, – nie jest to żytni jak sugeruje tytuł przrpisu " DOMOWY CHLEB ŻYTNI * – 20 dkg mąka pszenna i tyle samo żYTNIEJ……, nie neguję że jest B. dobry, lecz tytuł jest niezgodny ze składnikami – powinno być " Chleb MIESZANY pszenno żytni z ukłonami Jan