
Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką!
Śledzie w oleju z cebulką to jest coś bez czego nie wyobrażam sobie wigilii. Z resztą w ogóle nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzia w obojętnie jakiej postaci. Ryba ta ma bardzo wiele zastosowań. Dodatkowo polecam wam przepis na pyszne śledziki po kaszubsku! Wypróbujcie oba przepisy a z pewnością nie pożałujecie 😉
Składniki na śledzie w oleju z cebulką:
6-7 filetów śledziowych solonych
3 duże cebule
200 ml oleju
1 łyżka octu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Matjasy opłukujemy, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy od kilku do kilkunastu godzin w zależności od tego jak mocno są słone (ja akurat moczyłam całą noc). Jak jest skóra na filetach, to ją ściągamy i następnie kroimy filety na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian rybę i cebulę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie do słoika wlewamy olej i ocet, tak aby całość przykryć. Tak przygotowane śledzie odstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na 48 godzin (można je jeść już po 24 godzinach, ale według mnie po 2 dniach smakują lepiej). Polecam jeść ze świeżym pieczywem 😉


Makowiec z jabłkami
Może Ci się spodobać

Murzynek z jabłkami
7 listopada, 2020
Zapiekanka z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym
8 kwietnia, 2018