śledzie w oleju
na imprezę,  śniadanie i kolacja

Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką!

Śledzie w oleju z cebulką to jest coś bez czego nie wyobrażam sobie wigilii. Z resztą w ogóle nie wyobrażam sobie wigilii bez śledzia w obojętnie jakiej postaci. Ryba ta ma bardzo wiele zastosowań. Dodatkowo polecam wam przepis na pyszne śledziki po kaszubsku! Wypróbujcie oba przepisy a z pewnością nie pożałujecie 😉

Składniki na śledzie w oleju z cebulką:
6-7 filetów śledziowych solonych
3 duże cebule
200 ml oleju
1 łyżka octu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
Matjasy opłukujemy, a następnie wkładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy od kilku do kilkunastu godzin w zależności od tego jak mocno są słone (ja akurat moczyłam całą noc). Jak jest skóra na filetach, to ją ściągamy i następnie kroimy filety na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian rybę i cebulę, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie do słoika wlewamy olej i ocet, tak aby całość przykryć. Tak przygotowane śledzie odstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na 48 godzin (można je jeść już po 24 godzinach, ale według mnie po 2 dniach smakują lepiej). Polecam jeść ze świeżym pieczywem 😉

śledzie w oleju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *