
Sos z cukinii i papryki
W zeszłym roku przygotowałam sos pomidorowo-paprykowy do słoików, na zimę. Tym razem postawiłam na sos z cukinii z dodatkiem papryki, który idealnie pasuje do pizzy, ale również sprawdzi się jako sos do spaghetti. Jasne, że takie sosy możemy kupić w sklepie, ale po co kupować skoro sami możemy zrobić i to bez dodatku konserwantu! Pyszny słodko-kwaśny sos poleca się jako dodatek do zimowych obiadów! 🙂
Składniki na sos z cukinii i papryki:
2 kg cukinii
3 papryki czerwone
3-4 cebule
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżka papryki słodkiej
1 słoiczek przecieru pomidorowego
pieprz, chili

Przygotowanie:
1. Podane składniki wystarczą na 5 słoików o pojemności 500 ml. Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy do cukinii. Tak przygotowane warzywa zasypujemy dwoma łyżkami soli. Odstawiamy na około 2-3 godziny, aż warzywa puszczą wodę. Po tym czasie porządnie odcedzamy nadmiar wody. Dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu warzywa powinny zmięknąć. Następnie zawartość garnka blendujemy.
2. Ponownie wstawiamy na mały ogień. Dodajemy cukier, ocet oraz paprykę w proszku. Gotujemy przez około 20 minut, stale mieszając, by nic się nie przypaliło. (Trzeba uważać, bo sos pryska.) Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku (ja dodałam 1 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczki chilli).
3. Słoiki na gotowy przecier odpowiednio przygotowujemy. Czyli wyparzamy je w gorącej wodzie i dokładnie suszymy. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Taki sos można wykorzystać jako dodatek do spaghetti 😉 Smacznego!


Może Ci się spodobać

Pizza bez drożdży
18 listopada, 2020
Pieczona karkówka z pieczarkami
2 listopada, 2016
Jeden komentarz
Koszyk
Hmm, fajny, dodam tylko więcej chili i robimy …