Wyświetlam 33 wyników
co zrobić z bakłażana
Co zrobić z?

Co zrobić z bakłażana, żeby nie był gorzki i nie pił oleju – zdradzamy sekret

Bakłażan, nazywany też oberżyną, to warzywo o intrygującym wyglądzie i złożonym smaku. Choć bywa kapryśny – potrafi być zbyt gorzki, chłonąć tłuszcz jak gąbka albo rozpaść się podczas smażenia – odpowiednio potraktowany, odwdzięcza się kremową konsystencją i głębokim aromatem. Jeden z moich pierwszych kulinarnych koszmarów to niedopieczony bakłażan, który smakował jak skóra z opony. Na …

co zrobić z awokado
Co zrobić z?

Co zrobić z awokado, zanim zrobi się czarne i smutne

Awokado to jeden z tych owoców, który potrafi być jednocześnie skarbem i zmorą kucharza. Zbyt twarde – trzeba czekać. Idealnie miękkie – to kwestia godzin, zanim stanie się czarne i cierpiące. W moim domu mówimy, że „awokado ma swój moment godności” – i trzeba go złapać. Bo potem to już tylko guacamole-last-minute albo desperackie smoothie. …

co zrobić z aronii
Co zrobić z?

Co zrobić z aronii – ten jeden składnik całkowicie zmienia jej smak

Choć aronia (Aronia melanocarpa) na pierwszy rzut oka wygląda niewinnie – jak nieco ciemniejsza borówka czy mała jagoda – jej cierpki, intensywnie kwaskowaty smak potrafi być zaskoczeniem dla nieprzygotowanego podniebienia. Pamiętam, jak jako dziecko skusiłem się na błyszczące owoce z krzewu rosnącego przy płocie sąsiadki. Zamiast słodyczy dostałem mocno ściągające, cierpkie uderzenie – doświadczenie, którego …

co zrobić z arbuza
Co zrobić z?

Co zrobić z arbuza, gdy nie dasz rady zjeść go w całości

Arbuz – król letnich owoców, nierzadko sprawiający problemy logistyczne. Kto nie zna sytuacji, gdy zakupiony impulsywnie ogromny owoc, schłodzony tylko częściowo, okazuje się zbyt dużą porcją do zjedzenia na raz? Pewnego lipcowego popołudnia, po pikniku z rodziną, został mi niemal półmetrowy kawał arbuza z grilla. Zamiast wyrzucać, postanowiłem zrobić z niego coś więcej niż tylko …

co zrobić z agrestu
Co zrobić z?

Co zrobić z agrestu, by nie wykręcał ust – poznaj jego słodkie oblicze

Agrest – z pozoru niepozorny owoc, który niejednemu kojarzy się z dzieciństwem i cierpkim uczuciem na podniebieniu. Pamiętam, jak jako dziecko próbowałem dojrzałego, jeszcze zielonego agrestu z krzaka dziadka na wsi. Kwaśny z posmakiem ziemi, wykrzywił mi twarz jak lusterko krzywe w lunaparku. Długo omijałem ten owoc szerokim łukiem, aż do dnia, w którym odkryłem, …

co zrobić na obiad z makaronu i fileta z kurczaka
Co zrobić z?

Co zrobić na obiad z makaronu i fileta z kurczaka, by nie było nudno – ten sos zmienia wszystko

Makaron z kurczakiem nie musi być nudny. To tylko kwestia odpowiedniego sosu i kreatywnego podejścia. Pamiętam, jak moja babcia, gotując szybki obiad dla sześciu wnuków, potrafiła z najprostszych składników wyczarować coś, do czego ustawiały się kolejki po dokładkę. Sekretem był sos – aromatyczny, kremowy i zawsze inny. Dziś pokażę Ci, jak zwykły filet z kurczaka …

co można zrobić z tortilli
Co zrobić z?

Co można zrobić z tortilli na śniadanie, obiad i kolację – 10 genialnych inspiracji

Tortilla – cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej – to produkt, który zdobył uznanie na całym świecie dzięki swojej uniwersalności. Sama tortilla wywodzi się z Meksyku i przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Dziś gości nie tylko w ekskluzywnych restauracjach, ale i na stołach zabieganych rodzin. Gdy po raz pierwszy miałem okazję jeść świeżo …

co można zrobić z serka mascarpone
Co zrobić z?

Co można zrobić z serka mascarpone, gdy tiramisu już ci się znudziło

Mascarpone. Słowo, które wielu z nas kojarzy natychmiast z jedną rzecz — tiramisu. Ten włoski ser śmietankowy o jedwabiście kremowej teksturze wydaje się stworzony do deserów. Ale czy jego przeznaczeniem jest wieczne tkwienie pomiędzy warstwami biszkoptów i kawowego amaretto? Kiedyś podczas przygotowywania kolacji dla znajomych zostało mi pół opakowania mascarpone. Tiramisu już robiłem, sernika nikt …

co można zrobić z sera z wiaderka oprócz sernika
Co zrobić z?

Co można zrobić z sera z wiaderka oprócz sernika – 7 pomysłów, na które nie wpadłaś

Serek z wiaderka to jeden z tych produktów, który niemal każdy ma choć raz w roku w lodówce – a zazwyczaj przy okazji przygotowań do sernika na święta. Ale kiedy ten klasyczny wypiek już się znudzi albo robimy go rzadziej niż zostało sera, pojawia się pytanie: co jeszcze można z nim zrobić? Pewna czytelniczka opowiadała, …

co można zrobić z selera naciowego
Co zrobić z?

Co można zrobić z selera naciowego, żeby w końcu ci zasmakował

Seler naciowy to warzywo, które budzi skrajne emocje – jedni wychwalają jego chrupkość i świeżość, inni od razu odsuwają talerz. Kiedyś, podczas wspólnego obiadu u znajomych we Włoszech, gospodarz podał ciepłą przekąskę – seler pieczony z parmezanem. Podeszłam do dania z rezerwą, ale pierwszy kęs zmienił całkowicie moje zdanie o tym warzywie. Od tamtej pory …