Ciasto Lion – bez pieczenia
Ciasto Lion – bez pieczenia to przepyszne ciasto inspirowane batonikiem o tej samej nazwie – Lion. Ten przepis jest ze mną już od dawna i szykuję to ciasto dosyć często czy to na święta, czy do niedzielnej kawy. Lion to szybkie i bardzo łatwe do zrobienia ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Lion to deser na herbatnikach, składający się z masy kajmakowej, kremu na bazie serka mascarpone z posiekanymi batonami lion, a wierzch ciasta wieńczy bita śmietana. Tym ciastem zaskoczysz swoich bliskich i z pewnością ten przepis zostanie już z Tobą na długi czas! 😉
Składniki na ciasto lion:
330 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
3 batony lion – 50 g każdy
500 g serka mascarpone
400 g masy kajmakowej
300 g herbatników (u mnie ciemne)
około 20 g czekolady gorzkiej – do dekoracji
Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek.
2. Przygotować krem. Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać pozostały kajmak i zmiksować. Batony lion drobno posiekać i dodać do kremu, dokładnie wymieszać łyżką. Powstały krem wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować po ich powierzchni. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
3. Porządnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta i dodatkowo posypać startą, gorzką czekoladą. Ciasto lion wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!