tortilla-z-kurczakiem-2
obiad,  śniadanie i kolacja

Tortilla z kurczakiem

Zapraszam na domową tortillę z kurczakiem. Tortilla z kurczakiem to świetny pomysł na szybki obiad. Taką tortillę polecam uszykować również w pudełeczko do pracy lub dzieciom do szkoły, będzie to świetna alternatywa dla klasycznych kanapek. Do przygotowania tortilli z kurczakiem wystarczy tylko kilka składników, które zapewne masz w swojej lodówce. Potrzebne będą oczywiście placki tortilli, filet z kurczaka, sałata lodowa, papryka, pomidor, ogórek oraz czerwona cebula. Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać coś od siebie np. ser feta, ser żółty czy rukolę. Do wrapa z kurczakiem używam zazwyczaj ogórków świeżych, ale można je zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszonymi. Możemy zamieniać składniki i tworzyć nowe kompozycje dopasowane pod swoje kubki smakowe. Bardzo polecam ten prosty przepis na pyszną tortillę z kurczakiem i dużą ilością warzyw.

Składniki na tortillę z kurczakiem:
4 placki tortilli pszennej (u mnie średnica 25 cm)
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
pieprz
pozostałe składniki
kilka liści sałaty lodowej
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 pomidory malinowe
2 ogórki gruntowe
ketchup i majonez lub sos czosnkowy
sos czosnkowy
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku

tortilla przygotowanie
tortilla przygotowanie 2

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić na podłużne paski mniej więcej tej samej grubości. Kurczaka przełożyć do miseczki, dodać po dwie łyżki sosu sojowego oraz oliwy, a także przyprawę gyros, paprykę słodką, oregano i sporą szczyptę pieprzu. Mięso dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie kurczaka podsmażyć na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
2. Sałatę umyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
3. Sos czosnkowy: W miseczce umieścić po dwie łyżki majonezu oraz jogurtu naturalnego. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pół łyżeczki bazylii. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Placek tortilli podgrzać na suchej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Na środku placka dać kleksa sosu czosnkowego oraz ketchupu, następnie ułożyć kilka liści sałaty, warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym oraz ketchupem. Zawinąć tortillę: najpierw zawinąć dół, a następnie do środka dwa przeciwległe boki. Wrapa z kurczakiem owinąć folią aluminową, wówczas łatwiej go złapać do ręki. Smacznego!

tortilla-z-kurczakiem-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *