zupa pieczarkowa 1
obiad

Zupa pieczarkowa

Zapraszam na tradycyjną i bardzo smaczną zupę pieczarkową. Zupa pieczarkowa to super pomysł na tani obiad, który można szykować przez cały rok. Zupę pieczarkową gotuję na rosole z ziemniakami i dodatkiem koperku, dzięki temu zupa jest aromatyczna i super pyszna. Zupa pieczarkowa to jedna z naszych ulubionych zup i zawsze gotuję ją w większym garnku i mam obiad na dwa dni z głowy. Podaję ją dodatkowo ze świeżym pieczywem, tak nam smakuje najbardziej. Bardzo polecam mój sprawdzony przepis na rewelacyjną zupę pieczarkową.

Składniki na zupę pieczarkową:
3 podudzia z kurczaka (lub ćwiartka)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 i 1/2 litra wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pozostałe składniki
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
500 g ziemniaków
pół pęczka koperku
3 łyżki śmietany 18%

zupa pieczarkowa 2

Przygotowanie:
1. W średniej wielkości garnku umieścić 3 podudzia z kurczaka. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa czyli dwie marchewki, pietruszkę, por oraz seler. Wlać 1 i 1/2 litra wody. Dodać płaską łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć pokrywą i postawić na gazie. Wybrać palnik o średniej mocy. Bulion zagotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby wywar tylko mrugał i gotować przez godzinę.
2. Rosół odcedzić, zostawić w garnku sam bulion. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w plastry. Odłożyć na talerzyk i dodać do zupy pod koniec gotowania.
3. Pieczarki dokładnie umyć, większe grzyby obrać. Pieczarki pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię, roztopić masło i podsmażyć pieczarki. Poczekać, aż odparuje nadmiar wody. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dołożyć na patelnię. Podsmażać, aż cebula się zeszkli, a pieczarki lekko zarumienią. W międzyczasie klika razy przemieszać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. Garnek ponownie postawić na gazie.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do zupy i gotować przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków. Po tym czasie koperek umyć i drobno posiekać, dołożyć do zupy. Dodać też mięso i marchewkę. Zupę zagotować i zmniejszyć moc palnika. Do miski dodać trzy łyżki śmietany 18%, dodać trochę zupy i wymieszać. Śmietanę przelać do garnka z zupą i wymieszać. Zupę gotować jeszcze przez 2-3 minuty, posmakować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zupę pieczarkową podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

zupa pieczarkowa 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *