slimaczki-ze-szpinakiem-3-
na imprezę,  przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem to super szybka przekąska, do zrobienia w dosłownie 10 minut. Ślimaczki ze szpinakiem i serem są mega proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie ślimaczki polecam uszykować na spotkanie ze znajomymi przy piwku, ale również bez okazji np. na kolację. Ślimaczki z ciasta francuskiego świetnie się sprawdzą jako imprezowa przekąska, z pewnością znikną ze stołu jako pierwsze. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu na ekspresowe i pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem.

Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem:
1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
8 plastrów sera żółtego
100 g sera feta
2 duże garście świeżego szpinaku – około 80 g
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano

ślimaczki przygotowanie
slimaczki-ze-szpinakiem-2

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blacie.
2. W miseczce wymieszać dwie łyżki ketchupu oraz jedną łyżkę majonezu. Do sosu dodać po pół łyżeczki bazylii i oregano. Wymieszać. Następnie powstały sos wylać na ciasto francuskie i równomiernie je rozprowadzić po powierzchni. Zostawić około 3 cm od strony jednego z dłuższych boków.
3. Na wysmarowanej powierzchni rozłożyć plasterki żółtego sera.
4. Szpinak umyć i wrzucić na suchą patelnię. Podgrzewać przez około 2 minuty, aż liście szpinaku będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Szpinak ułożyć na cieście francuskim i posypać pokruszonym serem feta.
5. Ciasto francuskie zawinąć w rulon, rozpoczynając od posmarowanej sosem części (ta nieposmarowana ma być na zewnątrz, by ciasto się ładnie skleiło). Następnie ciasto francuskie pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło mi 18 ślimaczków. Ślimaczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15 minut, funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Bardzo polecam w towarzystwie sosu czosnkowego. Smacznego!

ślimaczki ze szpinakiem
ślimaczki z ciasta francuskiego


Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *