pulpety-w-sosie-pomidorowym-2
obiad

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Pyszny i tani pomysł na obiad. Pulpety w sosie pomidorowym z tego przepisu są delikatne, idealnie miękkie i i wprost rozpływają się w ustach. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz już zawsze będziesz w ten sposób przyrządzać pulpety. Pulpeciki w sosie pomidorowym polecam podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem spaghetti, tak jak w moim przypadku. Do tego koniecznie trochę zieleniny np. natki pietruszki lub bazylii i tarty parmezan. I pyszny obiad gotowy. Zatem jeszcze raz gorąco polecam mój sprawdzony przepis na proste w wykonaniu pulpety w sosie pomidorowym. Na pewno nie pożałujesz!

Składniki na pulpety w sosie pomidorowym:  
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
dodatkowo: 1 litr bulionu
sos pomidorowy
400 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

pulpety-sosie-pomidorowym

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem.
3. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna dodaję 1-2 łyżki bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 15 minut. Następnie do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz.
5. Na tą samą patelnię wlać passatę pomidorową i zagotować. Dodać przyprawy, czyli po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz po łyżeczce cukru i papryki słodkiej. Przemieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na patelnię przełożyć pulpeciki. Całość gotować pod przykryciem na małej mocy palnika jeszcze przez 10 minut. Pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami lub makaronem spaghetti. Smacznego 😉

pulpety-w-sosie-pomidorowym-4



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *