makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
obiad

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację we dwoje. Soczyste krewetki z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to połączenie idealne. Dodatek pomidorków koktajlowych nadaje daniu świeżości i wyrazistości. Bardzo to było smaczne! Makaron z krewetkami to szybkie i wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia danie. Największą trudnością jest oczyszczenie krewetek i ta czynność pochłania najwięcej czasu. Jeśli krewetki mamy już oczyszczone to w 30 minut przygotujemy pyszny makaron z krewetkami. Makaron z krewetkami to danie, które bardzo nam smakowało i jeszcze nie raz je odtworzę. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Uważam, że przepis na makaron z krewetkami jest wart zapamiętania. 😉

Składniki na makaron z krewetkami:
225 g mrożonych krewetek
200 g makaronu tagliatelle
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki papryki chilli

makaron z krewetkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie:
1. Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić. Następnie oderwać ogonki. Ponownie opłukać i osuszyć.
2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
4. Na dużej patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę oraz czosnek, podsmażać, aż się zeszkli. Dodać krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać 1/3 łyżeczki papryki chilli. Wymieszać.
5. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wlać śmietankę i zagotować. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na połówki i przełożyć na patelnię. Sos gotować jeszcze 2 minuty i na koniec połączyć z ugotowanym makaronem. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę. Smacznego!

makaron z krewetkami 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *