ciasto z borówkami 2
ciasta i desery

Ciasto z borówkami

Uwielbiam domowe ciasta z sezonowymi owocami. Tym razem przygotowałam ciasto z borówkami. Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na wakacyjne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Szybki placek z borówkami jest nie tylko pyszny, ale i niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe! Ciasto z borówkami wychodzi wilgotne, puszyste i pachnące. Ten pyszny placek z borówkami znika ze stołu w mgnieniu oka i zawsze się udaje. Polecam wypróbować mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto z borówkami.

Składniki na ciasto z borówkami:
4 jajka
1 szklanka cukru – 220 g
2/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g borówek amerykańskich
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z borówkami 1

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Można je również ogrzać w misce z ciepłą wodą.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Borówki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewać 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Wyłączyć mikser. Stopniowo dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno borówki. Borówek nie wciskaj w ciasto, one i tak lekko opadną podczas pieczenia ciasta.
6. Ciasto z borówkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
7. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!

ciasto z borówkami 3
ciasto z borówkami 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *