truskawkowiec bez pieczenia
ciasta i desery

Truskawkowiec – bez pieczenia

Truskawkowiec to hit sezonu truskawkowego! Obłędnie pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami. Truskawkowiec składa się z trzech warstw: pianki śmietanowo – truskawkowej, masy jogurtowej oraz galaretki truskawkowej. Połączenie smaków jest wprost idealne, a deser nie jest za słodki. Ciasto jest mega smaczne, idealne na upały, ponieważ jest to deser bez pieczenia. Truskawkowiec to lekki, orzeźwiający i delikatny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Pokochałam to ciasto od pierwszego kęsa i na pewno jeszcze nie raz wrócę do przepisu na truskawkowiec – bez pieczenia.

Składniki na truskawkowiec – bez pieczenia:
pianka śmietanowo – truskawkowa
500 g truskawek
330 ml śmietanki 36%
2 galaretki truskawkowe
masa jogurtowa
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku
galaretka
2 galaretki truskawkowe
500 ml wrzątku
około 300 g truskawek
dodatkowo: 250 g herbatników

truskawkowiec przygotowanie

Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
2. Pianka śmietanowo – truskawkowa. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć im szypułki. Następnie owoce przenieść do blendera i zmiksować na gładki mus. Mus truskawkowy przenieść do garnuszka i postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć palnik. Do truskawek wsypać proszek z obu galaretek truskawkowych i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na bok do ostygnięcia. W międzyczasie porządnie schłodzoną śmietankę 36% ubić na sztywno. Dodać do niej wystudzony mus truskawkowy i wymieszać. Piankę śmietanowo – truskawkową wylać na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Ciasto wstawić do lodówki.
3. Masa serowa: Jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Jogurt naturalny połączyć z galaretką cytrynową i dokładnie wymieszać. Masę jogurtową wstawić na chwilę do lodówki, aby zaczęła tężeć. Następnie masę jogurtową wylać na herbatniki, wyrównać. Ułożyć ostatnią już warstwę ciasteczek. Ciasto wstawić do lodówki.
4. Obie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę wstawić do lodówki do lekkiego tężenia. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć im szypułki. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Na wierzch ciasta wylać zimną, lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Truskawkowiec wstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie masy stężały. Smacznego!
5. Polecam również przepis na truskawkowe tiramisu.

truskawkowiec ciasto bez pieczenia
truskawkowiec bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *