ketchup z cukinii (6)
przetwory

Ketchup z cukinii

Wszyscy mają ketchup z cukinii – mam i ja! Jest to absolutny hit! Ketchup z cukinii to super sposób na wykorzystanie tego warzywa, gdy mamy go w nadmiarze. A tak się składa, że w moim ogródku nastąpił wysyp cukinii, więc szukałam pomysłów na przerobienie takiej ilości. Gdy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że muszę wypróbować i mówię wam pycha! Ketchup z cukinii jest idealny na kanapki, czy też do pizzy i zapiekanek. Wykonanie jest banalnie proste, wystarczy cukinia, przecier pomidorowy oraz odrobina chęci i można zabierać się do tworzenia własnego ketchupu. 😉 Ketchup z cukinii to super zamiennik dla ketchupu ze sklepowej półki. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu na ketchup z cukinii

Składniki na ketchup z cukinii (około 2,2 l):
2 kg cukinii
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (380 g)
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki

szklanka o pojemności 250 ml

ketchup z cukinii 1
ketchup z cukinii 2

Przygotowanie:
1. Cukinię umyć pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć ją do dużego garnka, w którym będziemy gotować ketchup. Startą cukinię zasypać dwoma łyżkami soli, wymieszać i zostawić na godzinę, aby warzywo puściło soki. Następnie nadmiar wody odcedzić. Garnek z cukinią postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie.
2. Po upływie tego czasu cukinię zblendować na gładką, jednolitą masę. Garnek ponownie postawić na gazie i gotować na małym ogniu. Dodać szklankę cukru, pół szklanki octu oraz przyprawy: jedną łyżkę papryki słodkiej, po łyżeczce pieprzu i ziół prowansalskich oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować przez około 20 minut, cały czas mieszając. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy. Ketchup gotować jeszcze 5 minut.
3. Gorący ketchup nakładać do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików. Ketchup nie nalewać do pełna, zostawić tak z 1 cm wolnej przestrzeni. Dokładnie wytrzeć ranty słoika i zakręcić wieka. Ketchup z cukinii pasteryzować na mokro przez 15 minut.
4. W szerokim garnku ułożyć na dnie ściereczkę bawełnianą, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików. Garnek postawić na gazie na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pasteryzować słoiki przez 15 minut. Następnego dnia sprawdzić czy wszystkie słoiki zaciągnęły. Smacznego!

ketchup z cukinii
ketchup z cukinii 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *