mloda-kapusta-zasmazana-z-boczkiem i koperkiem
obiad

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Dziś przygotowałam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem z dodatkiem koperku. Jest to proste i tanie danie, dla całej rodziny. Zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dania z wykorzystaniem właśnie młodej kapusty, dla mnie to smak wiosny! Młoda kapusta zasmażana z boczkiem podana tylko z ziemniakami już stanowi bardzo smaczny obiad. Niekiedy taką kapustę zajadamy po prostu ze świeżym pieczywem, jest tak pyszna! Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem przygotowuję bardzo często w sezonie, staram się korzystać z tego co daje nam wiosna. Zachęcam do wypróbowania najlepszego przepisu na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem z dodatkiem koperku, póki sezon na młodą kapustę jeszcze trwa.

Składniki na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
150 g wędzonego boczku
pęczek koperku
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej

młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, a następnie dokładnie ją umyć. Młodą kapustę pokroić w ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dolać 3/4 szklanki wody. Dodać pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż do miękkości – przez około 8 minut, od czasu do czasu zamieszać.
2. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Po usmażeniu zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i gotować dosłownie 2-3 minuty.
3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać łyżkę mąki – energicznie zamieszać, tak aby nie było grudek. Zasmażkę możemy delikatnie zarumienić. Następnie po łyżce, na patelnie przełożyć kapustę z boczkiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Danie popróbować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli jest konieczność.
4. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do kapusty. Całość wymieszać. Młodą kapustę zasmażaną z boczkiem podawać z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

mloda-kapusta-zasmazana-z-boczkiem

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *