sernik gotowany z galaretką
ciasta i desery

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach to propozycja na sernik bez użycia piekarnika, do zrobienia w dosłownie 20 minut! Ekspresowy w przygotowaniu, a do tego taki pyszny. Sernik gotowany jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Uwierzcie mi po jednym kawałku, ma się ochotę na jeszcze jeden. 🙂 Dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet osoba mało wprawiona w kuchni. Sernik gotowany jest bardzo kremowy i dość słodki. Dla przełamania słodyczy wierzch mojego sernika wieńczy lekko kwaskowata galaretka truskawkowa. Całość smakuje wprost wyśmienicie. Jeśli sernik pieczony pęka Wam podczas pieczenia lub nie wychodzi taki jakbyście chcieli, to sernik gotowany z galaretką jest świetną alternatywą. Sernik gotowany jest idealny na niedzielę, ale również świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach, typu urodziny czy imieniny. Polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepszy sernik gotowany z galaretką.

Składniki na sernik gotowany na herbatnikach:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (u mnie President)
200 g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/3 szklanki mleka
około 350 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
3 szklanki wrzątku

szklanka o pojemności 250 ml

sernik gotowany z galaretką 2

Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
2. Do garnka przełożyć kostkę masła oraz 3/4 szklanki cukru. Garnek podgrzewać na minimalnej mocy palnika, aż masło się rozpuści i połączy z cukrem. Do garnka dodawać po łyżce gęsty, zmielony twaróg. Ja używam sera wiaderkowego President, ale może być Piątnica lub Pilos z Lidla. Do garnka wbić również trzy jajka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, do uzyskania jednolitej konsystencji, przez około 3-4 minuty. Masa serowa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
3. Obie saszetki proszku budyniowego rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Powstały roztwór wlać do garnka z gorącą masą serową i od razu energicznie mieszać za pomocą rózgi. Masa serowa powinna stopniowo zacząć gęstnieć. Zawartość garnka zagotować, po dwóch minutach bulgotania skręcić palnik.
4. Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej i równomiernie ją rozprowadzić. Przykryć kolejną warstwą ciastek i wyłożyć resztę masy serowej, wyrównując powierzchnię sernika. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na całkowicie wystudzony sernik wylać zimną galaretkę. Ja używam galaretki truskawkowej, ale jest tutaj pełna dowolność. Może to być galaretka cytrynowa, malinowa czy agrestowa. Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody. Całkowicie wystudzić i wylać na sernik. Sernik gotowany z galaretką wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, dzięki temu masa serowa idealnie stężeje. Smacznego!

sernik gotowany
sernik gotowany na herbatnikach


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *