gulasz warzywny z kurczakiem 1
obiad

Gulasz warzywny z kurczakiem

Gulasz warzywny z kurczakiem to propozycja na pyszny i tani obiad z dużą ilością warzyw. Gulasz warzywny z kurczakiem to kolorowe, wiosenne i bardzo smaczne danie z jednej patelni. Do przygotowania tego dania oprócz fileta z kurczaka użyłam cebuli, pieczarek, marchewki, papryki oraz cukinii i wyszło pysznie! Kawałki mięsa są idealnie soczyste i mięciutkie, natomiast warzywa pozostają lekko chrupiące. Gulasz warzywny z kurczakiem podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się również dowolna kasza. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na gulasz drobiowy z warzywami.

Składniki na gulasz warzywny z kurczakiem:
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki bazylii
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 cukinia
1 duża cebula
2 marchewki
1 papryka
200 g pieczarek
około 400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku

gulasz drobiowy z warzywami 2

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić w kostkę. Następnie kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i bazylią. Kawałki kurczaka podsmażać na patelni przez około 5 minut. Mięso zdjąć z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Cukinię umyć i pokroić w pół talarki.
3. Na patelni rozgrzać porcję oleju i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Dodać marchewkę oraz paprykę. Doprawić solą oraz pieprzem. Warzywa podsmażać 3 minuty, od czasu do czasu zamieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać cukinię oraz wlać passatę pomidorową. Wymieszać. Warzywa dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać po łyżeczce cukru i ziół prowansalskich oraz szczyptę chilli.
4. Na patelnię przełożyć wcześniej podsmażone kawałki mięsa i dusić na najmniejszym palniku, pod przykryciem przez około 5 minut. Danie spróbować i jeśli jest konieczność to gulasz warzywny z kurczakiem doprawić jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Smacznego!

gulasz warzywny z kurczakiem 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *