ciasto z rabarbarem
ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zrobisz w jednej misce. Ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Ważne jest, aby jajka oraz mleko wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.. cała filozofia. 😉 Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Smaki idealnie się równoważą, kwaśny rabarbar przełamuje słodka kruszonka. Zachęcam do skorzystania z przepisu na proste ciasto z rabarbarem, póki sezon na rabarbar trwa. Polecam również spróbować z innymi owocami np. czereśniami czy śliwkami. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna.

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 450 g rabarbaru (5-6 łodyg)
kruszonka
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z rabarbarem 1
ciasto z rabarbarem i kruszonką 1

Przygotowanie:
1. Jajka i mleko należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Piekarnik nastawić na 170 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Rabarbar dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie owoce obrać, jeśli mamy młody rabarbar nie musimy ściągać skórki, tak jak w moim przypadku. Rabarbar pokroić w mniejszą kostkę o szerokości 2-3 cm i przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce powycierać przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbić trzy jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie wlać po pół szklanki oleju i mleka. Wymieszać. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno rabarbar.
6. W osobnej misce umieścić dwie łyżki masła, cztery łyżki mąki oraz dwie łyżki cukru. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść dłonią, tak aby otrzymać kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto z rabarbarem i kruszonką 2

komentarze 3

    • Agnieszka

      Mleko i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, nawet kilka godzin. Ja mleko sobie podgrzewam w garnuszku. Może też za długo miksowane składniki sypkie? Powinniśmy wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników, żeby nie napowietrzać ponownie masy. Ja zawsze po 60 minutach sprawdzam patyczkiem, czasem zostawiam ciasto na jeszcze 5 minut w piekarniku, jeśli jest konieczność.

      • Hania

        Ja mikserem ucieram tylko jajka z cukrem a olej mleko i sypkie produkty wmieszałam drewnianą łyżką wszystko,, odchodziło,, od miski wtedy wyłożyłam ciasto na blaszkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *