babka marmurkowa
ciasta i desery

Babka marmurkowa

Ekspresowa i prosta w przygotowaniu babka marmurkowa – idealna na Wielkanoc. Babka marmurkowa sprawdzi się również jako ratunek gdy goście w drodze, a my nic nie mamy na słodko, do kawy. Pyszna, puszysta babka, która zawsze wychodzi. Po upieczeniu babkę marmurkową można obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Polecam przepis na najlepszą babkę marmurkową, która zawsze się udaje. 😉

Składniki na babka marmurkowa:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masło + bułka tarta do wysmarowania foremki

szklanka o pojemności 250 ml

babka marmurkowa 2

Przygotowanie:
1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie jajka wbić do miski. Dodać szklankę cukru. Cukier z jajkami ubić na wysokich obrotach do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać.
2. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie do blaszki wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Ciemne ciasto przelać do formy (ciasto z kakao jest cięższe, więc opadnie na dno).
3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Przed podaniem babkę oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 😉  

babka marmurkowa 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *