paszteciki z kapustą
na imprezę,  przekąski

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami to nasza obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Takie paszteciki wyśmienicie smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. Po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Paszteciki możemy zrobić z dowolnym farszem, ponieważ przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny. Możemy zatem przygotować paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami, z mięsem lub z pieczarkami. U nas w domu paszteciki goszczą na stole nie tylko podczas kolacji wigilijnej, ale także jako przekąska imprezowa np. podczas Sylwestra. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami.

Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 jajka (1 do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz
500 g kapusty kiszonej (waga po odsączeniu)
500 g pieczarek
1 szklanka gorącej wody
1 duża cebula
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki masła do smażenia
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
do dekoracji: sezam, czarnuszka lub mak

szklanka o pojemności 250 ml

paszteciki z kapustą kiszoną 2
paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę przekładamy go garnka i wlewamy 1 szklankę gorącej wody. Dodajemy dwa liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego. Kapustę gotujemy do miękkości przez około 25-30 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i wyrzucamy niepotrzebne już liście laurowe oraz ziarenka ziela.
2. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki przekładamy na patelnię, czekamy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy 2-3 łyżki masła oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Pieczarki łączymy z kapustą, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę kminku oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Drożdże kruszymy do miseczki i zalewamy około 125 ml ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, w tym czasie drożdże zaczną pracować.
5. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Wbijamy jedno jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże oraz pozostałe 125 ml letniego mleka. Całość mieszamy łyżką, tak aby delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodajemy dwie łyżki miękkiego, ciepłego masła. Ciasto wyrabiamy rękoma przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość na około 60 minut.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i przez chwilę zagniatamy. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na środku każdego placka wzdłuż dłuższego boku nakładamy porcje farszu. Następnie krótsze brzegi ciasta zawijamy do środka, tak samo postępujemy z jedną częścią dłuższego boku, rolujemy w ten sposób ciasto otrzymując roladę. Otrzymany w ten sposób rulonik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, a następnie kroimy na kawałki o grubości około 3-4 cm. Paszteciki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odstępy, ponieważ podczas pieczenia urosną. Paszteciki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu paszteciki studzić na kratce. Paszteciki z kapustą i pieczarkami najlepiej smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. Smacznego!

paszteciki z kapustą i pieczarkami

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *