leniwe 2
obiad

Kluski leniwe

Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby z twarogu, mąki i jajek lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek. Zatem jest to świetny pomysł na szybki obiad, gdy jesteśmy zmęczeni po pracy lub może po prostu trochę leniwi ;). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na najlepsze leniwe, które są cudownie miękkie, a dzieci je uwielbiają.

Składniki na kluski leniwe:
500 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 średnie jajka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

szklanka o pojemności 250 ml

leniwe

Przygotowanie:
1. Podstawą smacznych leniwych jest twaróg dobrej jakości. Nie wolno tu używać twarogu wiaderkowego, ponieważ jest za mało zwarty. Możemy użyć twaróg tłusty lub półtłusty typu krajanka lub taki w trójkątnych opakowaniach po 250 g. Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa lub przepuszczamy przez praskę.
2. Zmielony twaróg przekładamy do miski, do której wbijamy dwa jajka. Dodajemy pół łyżeczki soli oraz łyżkę cukru. Masę serową mieszamy łyżką. Dodajemy do niej 3/4 mąki pszennej i bardzo szybko zagniatamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Taka ilość mąki w zupełności wystarczy, ciasto powinno być lekko lepiące, dzięki temu po ugotowaniu kluski będą super miękkie.
3. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą lekko oprószamy mąką i suchymi dłońmi formułujemy wałek. Każdy wałek kroimy nożem po skosie i dzielimy na kluski podobnej wielkości.
4. Kluski leniwe wrzucamy porcjami do gotującej się, osolonej wody. Woda ma tylko delikatnie bulgotać, zatem wybierzmy średnią moc palnika. Leniwe gotujemy nie dłużej jak minutę, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową i zdejmujemy na talerz.
5. W międzyczasie cztery łyżki masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy dwie łyżki bułki tartej, mieszamy. Przygotowaną okrasą polewamy nasze kluski. Smacznego!

kluski leniwe
pierogi leniwe

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *