szarlotka-5
ciasta i desery

Szarlotka

Mam dla Was przepis na najlepszą szarlotkę, taką która zawsze wychodzi i wszystkim smakuje! Moja szarlotka jest bardzo łatwa i dość szybka w przygotowaniu. Ten przepis jest dla każdego. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące w wypiekach. Szarlotka z dużą ilością prażonych jabłek. Jest tak pyszna, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku, od razu ma się ochotę na więcej. 😉 Szarlotkę można podawać jeszcze ciepłą z gałką lodów, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno, posypana obficie cukrem pudrem. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na szarlotkę, a z pewnością się nie zawiedziecie i będziecie wracać do tego przepisu nie raz.

Składniki na szarlotkę:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
prażone jabłka
2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny
lukier cytrynowy – do dekoracji
10 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

szklanka o pojemności 250 ml

szarlotka-1

Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Jabłka obrać cienko ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, takie 2-3 cm. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem i wycisnąć sok z połowy cytryny. Jabłka smażyć przez około 15-20 minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Dodać cztery łyżki cukru, płaską łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Jabłka gotować jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na sam koniec, przez wyłączeniem palnika dodać dwie łyżki kaszy manny. Całość wymieszać bardzo dokładnie. Zawartość garnka zostawić do przestudzenia.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni funkcja góra – dół, bez termoobiegu.
4. Jabłka stygną przechodzimy do ciasta. Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5-10 minut). Zmniejszyć obroty i wlać olej, zamieszać. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać po pół szklanki mąki pszennej oraz ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
5. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać około 2/3 ciasta. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut, aby odpoczęło. Piekarnika nie wyłączać. Po tym czasie na spód ciasta wyłożyć nasze prażone jabłka i równomiernie je rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na owoce wylać pozostałą część ciasta, delikatnie wyrównując naszą szarlotkę. Ciasto wstawić do piekarnika (175 stopni) i piec przez 35-40 minut, do lekkiego zarumienienia.
6. Ciasto przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać ciasto. Smacznego!

szarlotka-3-1
szarlotka-4-

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *