szarlotka 4
ciasta i desery

Szarlotka

Mam dla Was przepis na najlepszą szarlotkę, taką która zawsze wychodzi! Moja szarlotka jest bardzo łatwa i dość szybka w przygotowaniu, z pewnością poradzi z nią sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Szarlotka z dużą ilością prażonych jabłek. Jest tak pyszna, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku, od razu ma się ochotę na więcej. 🙂 Ciasto można podawać na ciepło z gałką lodów, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno, posypane obficie cukrem pudrem. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na szarlotkę, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Składniki na szarlotkę:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
prażone jabłka
2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kaszy manny

szklanka o pojemności 250 ml

szarlotka 1

Przygotowanie:
1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Jabłka obieramy cienko ze skórki, kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na mniejsze kawałki, takie 2-3 cm. Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem i wyciskamy sok z połowy cytryny. Smażymy je przez około 15-20 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy cztery łyżki cukru, łyżeczkę cynamonu i mieszamy. Jabłka gotujemy jeszcze dosłownie 2-3 minuty. Na sam koniec, przez wyłączeniem palnika dodajemy dwie łyżki kaszy manny. Całość mieszamy bardzo dokładnie i zawartość garnka zostawiamy do przestudzenia.
3. Piekarnik włączamy na 175 stopni funkcja góra- dół, bez termoobiegu.
4. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka ubijamy z 1/2 szklanki cukru na wysokich obrotach, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5-10 minut). Zmniejszamy obroty i wlewamy olej, mieszamy, ale tylko chwilę. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy po pół szklanki mąki pszennej oraz ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką.
5. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blachy wylewamy około 2/3 ciasta. Spód pieczemy przez około 20 minut w 175 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 5 minut, aby odpoczęło. Piekarnika nie wyłączamy. Po tym czasie na spód ciasta wykładamy nasze prażone jabłka i równomiernie je rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Na owoce wylewamy pozostałą część ciasta, delikatnie wyrównując naszą szarlotkę. Jabłecznik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 40 minut, do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę można posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!

szarlotka 2
szarlotka 3

Jeden komentarz

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *