śledzie w ziołach 4
na imprezę,  przekąski

Śledzie w ziołach

Szczerze nie przepadam za śledziami. U nas w domu jemy je bardzo rzadko, tylko w okresie świąt. Natomiast gdy pierwszy raz zjadłam śledzie w ziołach u mojej mamy na Wigilii, od razu przypadły mi one do gustu. Teraz korzystając z jej przepisu przygotowałam je sama w domu. Śledzie w ziołach są bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatek ziół i przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Nie trzeba do nich zbyt wiele, według mnie najlepszym dodatkiem jest po prostu chleb. 😉 Zatem jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie to zapraszam do wypróbowania mojego najlepszego przepisu na śledzie w ziołach.

Składniki na śledzie w ziołach:
400 g filetów śledziowych a’la matjas
1 cebula
1/2 szklanki oleju
2 łyżki ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 ząbki czosnku
2-3 pokruszone liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

śledzie w ziołach 5

Przygotowanie:
1. Śledzie przekładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, zostawiamy je tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam 6 godzin, zmieniłam w tym czasie raz wodę. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Do śledzi wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy dwie łyżeczki ostrej musztardy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy pozostałe zioła oraz przyprawy, czyli po łyżeczce koperku, natki pietruszki, oregano i papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dodajemy trzy pokruszone liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
4. Do słoika o pojemności 700 ml na dno wykładamy 1/3 pokrojonej cebuli, następnie układamy połowę śledzi z przyprawami, ponownie cebula, śledzie i ostatnia część cebuli. Do słoika wlewamy pół szklanki oleju lub więcej, tak aby wszystko zakryć. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni aby smaki się przegryzły. Śledzie w ziołach najlepiej smakują ze świeżym pieczywem. Smacznego!

śledzie w ziołach 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *