śledzik po kaszubsku
na imprezę

Śledzie po kaszubsku

Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Zaraz obok karpia pojawia się w wielu domach podczas świąt. Dziś prezentuje przepis na śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku to kawałki fileta w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem suszonych śliwek oraz cebuli. Dość ciekawe i smaczne połączenie, które myślę, że warto wypróbować. Śledzie po kaszubsku można przechowywać do tygodnia, dlatego możemy je przygotować na kilka dni przed Wigilią, a potem tylko wyjąć z lodówki. Jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie to zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na śledzie po kaszubsku.

Składniki na śledzie po kaszubsku:
500 g filetów śledziowych solonych
2 duże cebule
3 łyżki octu
1 łyżka cukru
garść suszonych śliwek
1 łyżka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki przecieru pomidorowego

śledzie po kaszubsku 2

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, zostawiamy je w wodzie tak długo, jak uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje moczyłam przez 6 godzin, w międzyczasie zmieniłam raz wodę. Śledzie wycieramy za pomocą ręczników papierowych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją przez około 4-5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe składniki: trzy łyżki octu, po jednej łyżce cukru i papryki słodkiej, dwa liście laurowe, cztery ziarenka ziela angielskiego oraz około 1/3 łyżeczki papryki ostrej lub więcej jak ktoś woli ostrzejsze smaki. Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki i również dorzucamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego i ponowie mieszamy. Jeśli jest konieczność możemy dodać odrobinę wody. Farsz dusimy jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy na bok do całkowitego przestudzenia.
3. Pokrojone śledzie i farsz układamy na przemian warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

śledzie po kaszubsku 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *