kurczak w porach
obiad

Kurczak duszony w porach

Jak już kiedyś pisałam uwielbiam pora w każdej postaci, w sałatce, zupie.. no po prostu w każdej. Mój dzisiejszy obiad był również z wykorzystaniem tego warzywa, a mianowicie przygotowałam filety kurczaka duszone w sosie z porami. Jest to super pomysł na smaczny i szybki obiad, który zrobisz w dosłownie 30 minut! Kurczak duszony w porach to soczyste i mięciutkie kawałki mięsa, które są chwilę podsmażone, a następnie duszone w bardzo kremowym sosie śmietanowo – porowym. Dla mnie pycha. 🙂 Kurczaka w sosie porowym podałam z kaszą kuskus, ale doskonale sprawdzi się również puree ziemniaczane, czy ryż. Zatem zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na kurczaka duszonego w porach.

Składniki na kurczaka duszonego w porach:
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
olej do smażenia
sos porowy
1 duży por (mój miał 350 g przed obcięciem zielonych liści)
200 ml śmietanki 30%
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
sok z cytryny do skropienia
sól, pieprz

szklanka o pojemności 250 ml

kurczak duszony w porach

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy białe błonki i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Każdy filet przecinamy wzdłuż na dwa cieńsze filety, a te jeszcze na dwa mniejsze. Mięso możemy również pokroić w kostkę. Następnie filety doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz curry. Kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Mięso zdejmujemy z patelni na talerzyk i odstawiamy na bok.
2. Pora myjemy, odcinamy niepotrzebne zielone liście, pozostawiając tylko białą i jasnozieloną część. Następnie pora przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki.
3. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pora, solimy. Por smażymy na średniej mocy palnika, aż się zeszkli – przez około 5 minut. Następnie wlewamy 200 ml śmietanki 30% oraz około 1/4 szklanki wody. Sos dusimy przez około 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Sos dokładnie mieszamy.
4. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone kawałki mięsa i dusimy na najmniejszym palniku, pod przykryciem przez około 5 minut. Kurczaka w porach podajemy z kaszą, ryżem czy puree ziemniaczanym. Danie przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Smacznego!

kurczak w sosie porowym
kurczak w sosie śmietanowo-porowym

komentarzy 7

Skomentuj Wiola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *