kotlety ruskie 6
obiad

Kotlety ruskie

Kotlety ruskie to nic innego jak kotlety przygotowane z farszu do pierogów ruskich. Kotlety ruskie składają się z ziemniaków i twarogu. Na pewno przypadną do gustu fanom ruskich, są równie smaczne, a do tego znacznie szybsze do zrobienia. Kotlety ruskie to pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Dodatkowo do ich przygotowania możemy użyć ziemniaków, które pozostały nam z obiadu z dnia poprzedniego, więc nic się nie marnuje. Jako dopełnienie dania można podać sos pieczarkowy, wówczas mamy super danie jarskie. Kotlety ruskie można również podawać w towarzystwie gulaszu. A Wy z czym podajecie kotlety ruskie?

Składniki na kotlety ruskie:
1 i 1/2 kg ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 duża cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, świeżo zmielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia

kotlety ruskie

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do garnka. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedzamy i za pomocą praski dokładnie rozgniatamy. Możemy je również przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i wrzucamy cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Przekładamy ją do ziemniaków. Farsz zostawiamy do całkowitego przestudzenia, aby mieć pewność, że podczas smażenia kotlety nie będą się rozwalać.
3. Twaróg rozgniatamy praską i dokładamy do miski z ziemniakami. Farsz ziemniaczano – serowy doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu (u mnie 1 łyżeczka, ale proponuję dać mniej, wymieszać i posmakować).
4. Do masy ziemniaczanej wbijamy jedno jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mało zwarta można dosypać trochę bułki tartej i ponownie mieszamy.
5. Z powstałej masy ziemniaczano – serowej formułujemy kotlety, a następnie każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Z podanych składników otrzymałam 10 kotletów ruskich. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor z obu stron. Kotlety ruskie po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

kotlety ruskie 4
kotlety ruskie 9

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *