ciasto kinder bueno bez pieczenia 2
ciasta i desery

Ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno  – bez pieczenia dla wielbicieli słynnego batonika i nie tylko! 😉 Kinder Bueno to pyszne ciasto na herbatnikach, przełożone kremem mlecznym, które wprost rozpływa się w ustach. Kinder Bueno to ciasto, które pokochasz od pierwszego kęsa. Po jednym kawałku sięgasz po kolejny, jest tak pyszne. Hit, który musisz wypróbować i ty! 😉 

Składniki na ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia:
około 350 g herbatników
250 g serka mascarpone
2 szklanki mleka w proszku
400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
około 200 g masy krówkowej o smaku orzechowym
polewa
100 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka

1 batonik kinder bueno – do dekoracji

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto kinder bueno 1
kinder bueno ciasto

Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki masła i stawiamy na gazie. Czekamy, aż się rozpuści i wsypujemy mleko w proszku. Cały czas mieszamy, grudki mleka rozcieramy przy pomocy szpatułki. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty, mleczny budyń. Budyń zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Do miski przekładamy serek mascarpone i dodajemy do niego partiami ostygnięty, mleczny budyń. Dokładnie mieszamy. 
3. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej porcjami mleczny krem i miksujemy.
4. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym, czyli około 200 g i równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy krem mleczny, który również dokładnie rozsmarowujemy po powierzchni ciasta. Układamy ostatnią już warstwę herbatników. 
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej około 1/4 szklanki mleka i mieszamy. Polewą czekoladową dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! 

ciasto kinder bueno 1
ciasto kinder bueno bez pieczenia

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *