sernik gotowany na herbatnikach
ciasta i desery

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach to propozycja na sernik bez użycia piekarnika, do zrobienia w dosłownie 20 minut! Ekspresowy w przygotowaniu, a do tego taki pyszny. Sernik gotowany jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Uwierzcie mi po jednym kawałku, ma się ochotę na jeszcze jeden. 🙂 Dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet osoba mało wprawiona w kuchni. Jeśli sernik pieczony pęka Wam podczas pieczenia lub nie wychodzi taki jakbyście chcieli, to sernik gotowany na herbatnikach jest świetną alternatywą. Jest prosty do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Sernik gotowany na herbatnikach jest idealny na niedzielę, ale również świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach, typu urodziny czy imieniny. Polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepszy sernik gotowany.

Składniki na sernik gotowany na herbatnikach:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (u mnie President)
200 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/3 szklanki mleka
około 350 g herbatników (u mnie kakaowe)
polewa
pół tabliczki mlecznej czekolady
pół tabliczki białej czekolady
100 ml śmietanki 30%
garść płatków migdałowych

szklanka o pojemności 250 ml

sernik gotowany 1
sernik gotowany 2

Przygotowanie:
1. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na spodzie układamy warstwę herbatników.
2. W garnku umieszczamy kostkę masła oraz 3/4 szklanki cukru. Garnek podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, od czasu do czasu mieszamy rózgą kuchenną, czekamy, aż masło się rozpuści i połączy z cukrem. Do garnka dodajemy po łyżce gęsty, zmielony twaróg. Ja używam sera wiaderkowego President, ale może być Piątnica lub Pilos z Lidla. Do garnka wbijamy również cztery jajka. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 3-4 minuty. Masa serowa powinna być gorąca, ale nie może się gotować.
3. Obie saszetki proszku budyniowego rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka. Płyn wlewamy do garnka z gorącą masą serową i od razu energicznie mieszamy rózgą. Masa serowa powinna stopniowo zacząć gęstnieć. Mieszamy, ale już nie tak często. Czekamy, aż zawartość garnka się zagotuje, po dwóch minutach bulgotania skręcamy palnik.
4. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej i równomiernie ją rozprowadzamy. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek i wykładamy resztę masy serowej, wyrównując powierzchnię sernika. Wykładamy ostatnią warstwę herbatników i wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
5. Wybieramy dwie miseczki: do jednej dodajemy pół tabliczki mlecznej czekolady, a do drugiej pokruszoną białą czekoladę. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Śmietankę przelewamy do obu miseczek z czekoladą i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Na wierzch ciasta wylewamy na zmianę trochę białej, trochę mlecznej czekolady i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Całkowicie wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, dzięki temu masa serowa idealnie stężeje. Smacznego!

sernik gotowany 4
sernik gotowany 3


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *